• Nyhed | Brug Jobordbogen til at blive klogere på jobsøgning •
Luk
Danmarks nye jobportal
Menu
Illustration af mand der banker søm i hånden

Uopfordret ansøgning

Hvad betyder det?

Har en virksomhed ikke et specifikt jobopslag, men du har interesse i at arbejde for dem, så kan du sende en uopfordret ansøgning. Helt konkret er en uopfordret ansøgning lige netop en ansøgning, som ikke er møntet på en jobannonce. Det kan måske virke nervepirrende eller totalt umulige at få noget ud af, men det er bestemt ikke tilfældet. Er der udfordringer ved at søge uopfordret? Ja, uden tvivl. Du skal nemlig ramme et behov som virksomheden måske endnu ikke føler, eller illustrere det for dem, og derefter blive fundet egnet til at opfylde det behov. Fordelene er til gengæld at du viser at du er engageret og allerede vil være i virksomhedens arkiv og tanker, skulle et pludseligt behov opstå. Endnu en fordel er, at du selv kan vælge de, for dig, mest interessante virksomheder, og give ansøgningen din helt egen vinkel. Da der ikke er noget udgangspunkt for ansøgningen, så er det op til dig hvor du lægger fokus. Vigtigst af alt er det, at du viser og forklarer din motivation for netop denne virksomhed. Nogle virksomheder giver mulighed for uopfordrede ansøgninger på deres hjemmeside, hvilket ofte er tilknyttet noget kontaktinformation. Er der ikke det tilgængeligt, så må man grave lidt ned, og finde en mail på en i firmaet som ville give mening at skrive til. Det kan både være en længere ansøgning, men også bare en kort besked med et vedhæftet CV. I nogle tilfælde kan det også fungere godt at bede om en snak over telefonen, eller at møde op og aflevere sit CV fysisk. Uagtet, så kan det aldrig skade at vise motivation ved at sende en uopfordret ansøgning.

Sidst opdateret
October 12, 2021
Defineret af Arbejd.coms
Magnus Villumsen
Content Creator
Relaterede begreber

Engageret

Både som arbejdsgiver og arbejdstager er det vigtigt at udvise engagement, da det viser at du er interesseret i arbejdet. Som jobsøgende er det en essentiel del af ansøgninger og jobsamtaler at være engageret i virksomheden, arbejdsopgaverne mv. og at det kommer tydeligt til udtryk. Fortæl gerne hvad det er som gør dig interesseret, optaget eller følelsesmæssigt investeret i arbejdet. Dertil kan du udstråle engagement ved at researche på en virksomhed før at du skriver din ansøgning eller dukker op til en samtale. Det viser at det ikke blot er endnu en jobmulighed, men noget som du oprigtigt ønsker og er engageret i.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021

Jobsøgningsstrategi

Når du er ledig og søger job, så er det utroligt vigtigt at være struktureret, motiveret og have en overordnet strategi for hvordan man tilgår jobsøgningen. Det handler nemlig ikke bare om, at man skal finde et job. Det handler om at man skal finde det rigtige job, og det har man lige præcis tid til at finde ud af, hvad er, når man er ledig. Det kan både være hårdt at være jobsøgende, da man vil opleve afslag og nederlag, og det kan være svært at finde motivation. En måde hvorpå at man bedst muligt tackler den udfordring det er at søge arbejde, er ved at lægge en plan. Se det som et arbejde, hvor du har tidspunkter på dagen hvor du søger, og sætter deadlines og krav til din søgning, f.eks. hvor mange jobsamtaler du vil komme til på en måned. Derudover er det en god idé at starte ud med at brainstorme på dine drømmejobs, kortlægge dine faglige og personlige kompetencer, samt skrive ned hvilke værdier du vægter højt når du skal vælge en arbejdsplads. På den måde kan du find en balance mellem hvad du drømmer om og hvad der er realistisk, og på den måde være klar over hvad du søger. Husk at hold øje med hvad din fagforening og a-kasse tilbyder af hjælp, for der vil ofte være ressourcer, events, workshops m.m. fokuseret på netop at skabe din egen jobsøgningsstrategi.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021

CV

Et CV er en oversigt over dine professionelle erfaringer, kompetencer og de vigtigste informationer vedrørende dig skåret ned til én side. “Curriculum Vitae” som betyder livsforløb er internationalt kendt som et CV, og det er en absolut nødvendighed for at kunne søge arbejde. De fleste jobopslag vil kræve en motiveret ansøgning, men nærmest alle vil kræve at du medsender et CV. 80% af arbejdsgivere kigger på dit CV før de kigger på din ansøgning, og derfor er det vigtigt at du lægger god tid i at udarbejde et skarpt CV. Når en arbejdsgiver ser dit CV igennem, så er det for hurtigt at vurdere om du reelt set har de påkrævede kompetencer, erfaringer og den rigtige baggrund til jobbet. Du kan sagtens lave dit CV specifikt til et jobopslag, men det er meget vigtigt at du kan stå inde for alt indhold i dit CV. Derudover skal du huske at have hele din professionelle baggrund afspejlet i dit CV. Selv hvis du kun har haft et tidligere job i et par måneder, eller har haft et vikariat, er det vigtigt at have med i dit CV. Der er ikke én perfekt opskrift på et godt CV, men der findes mange ressourcer og skabeloner online som kan hjælpe dig med at udforme det. Generelt vil det være naturligt at dit CV indeholder følgende: Personlige kontaktinformationer (navn, adresse, telefonnummer, email osv.), erhvervserfaring (inklusiv ansvarsområder og rolle i virksomheden), uddannelse (herunder efteruddannelse, beståede kurser, certifikater m.m.), sprogkundskaber og it-færdigheder. Med et skarpt CV vil du blive taget i betragtning til betydeligt flere ledige stillinger.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021