• Nyhed | Brug Jobordbogen til at blive klogere på jobsøgning •
Luk
Danmarks nye jobportal
Menu
Illustration af mand der banker søm i hånden

Grundløn

Hvad betyder det?

Din grundløn er den løn som du er sikret, enten gennem en overenskomst eller gennem lønforhandling, før at der tillægges satser, overarbejde e.l. Grundlønnen er ofte et udtryk for den løn du kan tjene som nyansat, er du uden tidligere erfaring eller helt nyuddannet. I den offentlige sektor er der stort set altid en overenskomst, som vil bestemme din grundløn. Det kan også være tilfældet som privat ansat, men her er det mere svingende, og ofte vil din grundløn blive bestemt ud fra en lønforhandling. Hvis man som nyuddannet ikke har en god idé om hvad man skal forvente i grundløn, så kan man med fordel undersøge den gennemsnitlige startløn for ens uddannelse her. Grundløn er forstået som den minimale løn man har krav på, hvilket i princippet kun er bindende hvis der er en overenskomst på plads. Er der ikke en overenskomst for dig, og føler du at din grundløn er uretfærdigt lav, så kan du tage fat i din fagforening som kan rådgive dig.

Sidst opdateret
September 28, 2021
Defineret af Arbejd.coms
Magnus Villumsen
Content Creator
Relaterede begreber

Arbejdsvilkår

Arbejdsvilkår er et bredt begreb der omfatter arbejdsforhold og løn. Det er de generelle vilkår som du som arbejdende er underlagt, både økonomisk, fysisk, psykisk og socialt. Fagforeninger har historisk set været drivkraften for at forbedre de arbejdendes arbejdsvilkår, men i dag er en del af de vilkår sikret lovmæssigt. Ændringer i dine arbejdsvilkår skal altid varsles i god tid af din arbejdsgiver.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021

Fagforening

En fagforening er en organisation, som er din hjælp i alle eventuelle problemer du måtte opstå mellem dig og din arbejdsgiver. Udover at assistere dig i konflikter, det kunne være vedr. arbejdsforhold, afskedigelse eller juridiske sager, mellem dig og din arbejdsgiver, så er fagforeningerne også de organisationer som forhandler overenskomster med staten. Fagforeningen vil altid forsøge at sikre sine medlemmer de bedste arbejdsvilkår, og de overenskomster de forhandler påvirker alle i den berørte branche. Står du til gengæld i en konflikt med din arbejdsgiver, så kræver det at du er medlem for at få hjælp fra en fagforening. Din fagforening er også til rådighed i sager om arbejdsskader. På mange arbejdspladser vil der være en såkaldt tillidsrepræsentant, som er bindeleddet mellem medlemmer og fagforening.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021