• Nyhed | Brug Jobordbogen til at blive klogere på jobsøgning •
Luk
Danmarks nye jobportal
Menu
Illustration af mand der banker søm i hånden

Arbejdsvilkår

Hvad betyder det?

Arbejdsvilkår er et bredt begreb der omfatter arbejdsforhold og løn. Det er de generelle vilkår som du som arbejdende er underlagt, både økonomisk, fysisk, psykisk og socialt. Fagforeninger har historisk set været drivkraften for at forbedre de arbejdendes arbejdsvilkår, men i dag er en del af de vilkår sikret lovmæssigt. Ændringer i dine arbejdsvilkår skal altid varsles i god tid af din arbejdsgiver.

Sidst opdateret
September 28, 2021
Defineret af Arbejd.coms
Magnus Villumsen
Content Creator
Relaterede begreber

Arbejdsforhold

Arbejdsforhold er en samlet betegnelse for de vilkår du som ansat har på en arbejdsplads. Det er alt fra arbejdsmiljø, til arbejdstid, til aflønning. Ved gode arbejdsforhold er du sikret en god og fair løn, ansvarsområderne er organiseret og uddelt på en måde hvor alle er tilfredse, omgivelserne er behagelige og ikke skadelige for dig, arbejdstiden er rimelig, og der er en god balance i magtforholdet mellem arbejdsgiveren og de ansatte. Hvis arbejdsforholdene ikke lever op til ens forventninger, skal man først tage en snak med arbejdsgiveren omkring det, men hvis det ikke løser problemet, er det her at din fagforening står til rådighed.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021

Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljø beskriver både de fysiske, sociale og psykiske forhold på en arbejdsplads. Det er den generelle trivsel ved at gå på arbejde som arbejdsmiljøet definerer. Det indebærer altså de fysiske faciliteter, dvs. plads på et kontor, adgang til toilet, indeklima osv. Det indebærer også de sociale rammer som er på din arbejdsplads, f.eks. hvordan der kommunikeres medarbejdere iblandt, eller om der er tiltag som højner det sociale miljø. Det kunne være ved at have en fredagsbar i ny og næ for medarbejderne, eller at du kommer på teambuilding med dine kollegaer. Til sidst er den psykiske trivsel også vigtig for arbejdsmiljøet. Det er meget vigtigt at føle sig tryg på sit arbejde hver dag, og at vide sig sikker på at der tages hånd om problemer, som f.eks. stress, hvis det en dag skulle ramme dig. Hvad der præcist definerer et godt arbejdsmiljø for dig, det ved du bedst, og at finde en arbejdsplads der passer din forståelse af et godt arbejdsmiljø er utroligt vigtigt.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021

Fagforening

En fagforening er en organisation, som er din hjælp i alle eventuelle problemer du måtte opstå mellem dig og din arbejdsgiver. Udover at assistere dig i konflikter, det kunne være vedr. arbejdsforhold, afskedigelse eller juridiske sager, mellem dig og din arbejdsgiver, så er fagforeningerne også de organisationer som forhandler overenskomster med staten. Fagforeningen vil altid forsøge at sikre sine medlemmer de bedste arbejdsvilkår, og de overenskomster de forhandler påvirker alle i den berørte branche. Står du til gengæld i en konflikt med din arbejdsgiver, så kræver det at du er medlem for at få hjælp fra en fagforening. Din fagforening er også til rådighed i sager om arbejdsskader. På mange arbejdspladser vil der være en såkaldt tillidsrepræsentant, som er bindeleddet mellem medlemmer og fagforening.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021