• Nyhed | Brug Jobordbogen til at blive klogere på jobsøgning •
Luk
Danmarks nye jobportal
Menu
Illustration af mand der banker søm i hånden

2-ugers reglen

Hvad betyder det?

For at opnå retten til dagpenge skal du melde dig ind i en A-kasse inden for to uger af, at du afslutter din uddannelse. Når du har meldt dig ind i en A-kasse er der en obligatorisk karensmåned, hvilket betyder at du først får udbetalt dagpenge en måned efter at din uddannelse slutter. Har du været medlem af din A-kasse i mindst ét år, inden du afslutter din uddannelse, så undgår du den obligatoriske karensmåned. De fleste danske A-kasser, samt fagforeninger, har gratis medlemskab for studerende, så der er ingen grund til ikke at melde sig ind, selvom at der er mange år til, at man er færdiguddannet.

Sidst opdateret
October 12, 2021
Defineret af Arbejd.coms
Magnus Villumsen
Content Creator
Relaterede begreber

A-kasse

En arbejdsløshedskasse eller a-kasse, som det oftest kaldes i folkemunde, er en organisation der sikrer dig økonomisk i tilfælde af arbejdsløshed. A-kasser er ofte tilknyttet fagforeninger, og de sikrer vejen til at du kan få udbetalt dagpenge, og herved undgår at komme på kontanthjælp. At være medlem af en A-kasse er din sikring og tryghed på et til tider skiftende og usikkert jobmarked. Det er desuden langt mere favorabelt økonomisk at være på dagpenge end kontanthjælp. For at få udbetalt dagpenge af en A-kasse skal du have været medlem i et år, have arbejdet i minimum 52 uger inden for de seneste 3 år (med mindre du er nyuddannet), være til rådighed på arbejdsmarkedet og være aktivt jobsøgende. A-kasser er desuden gratis for studerende, og tilbyder ofte relevante kurser til dens medlemmer.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021

Karens

Karens betyder at du ikke får udbetalt dagpenge, på trods af at du er fuldt berettiget. Pr. 1. juli 2017 optjener man som ledig dagpengemodtager én dags karens hver fjerde måned. Den ene dag vil blive fjernet fra den fjerde måneds dagpengeudbetaling. Du kan undgå at optjene karensdage hvis du arbejder mere end 148 løntimer inden for de fire måneder.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021