• Nyhed | Brug Jobordbogen til at blive klogere på jobsøgning •
Luk
Danmarks nye jobportal
Menu
Illustration af mand der banker søm i hånden

Akkord

Hvad betyder det?

En akkordløn, akkordsats, eller blot akkord, er en form for aflønning som afhænger af din præsterede produktionsmængde, og ikke den faktisk anvendte arbejdstid. Du bliver altså lønnet efter hvad du producerer og ikke hvor lang tid det har taget dig. En akkord vil som regel være udregnet ud fra din timeløn, men er reelt en aftale mellem arbejdsgiver og arbejdstager, om at aflønningen vil ske ud fra resultat og ikke antal timer. Dog vil en akkord ofte være kombineret med en grundtimeløn. Akkorder vil oftest være at finde i bygge- og anlægsbranchen, da der fokuseres på at være konkurrencedygtig på produktionspris.

Sidst opdateret
September 28, 2021
Defineret af Arbejd.coms
Magnus Villumsen
Content Creator
Relaterede begreber

Brancheområde

Et brancheområde er en bred betegnelse for en branche med flere forskellige beskæftigelser. Et eksempel på et brancheområde kunne være offshore, hvor man inden for det brancheområde kan arbejde som teknisk manager, maskinmester, ingeniør eller driftsteknolog. Et brancheområde er altså et område hvor der eksisterer flere kompetencer. De gængse brancheområder er: Akademisk arbejde Bygge & Anlæg Design, formgivning & grafisk arbejde Elever Hotel, restauration, køkken, kantine Industriel produktion It & teleteknik Jern, metal & auto Kontor, administration, regnskab & finans Landbrug, skovbrug, gratneri, fiskeri & dyrepleje Ledelse Medie, kultur, turisme, idræt & underholdning Nærings- & nydelsesmiddel Pædagogisk, socialt & kirkeligt arbejde Rengøring, ejendomsservice & renovation Sundhed, omsorg & personlig pleje Tekstil & beklædning Træ, møbel, glas & keramik Transport, post, lager- & maskinførerarbejde

Se definitionen
Sidst opdateret
October 12, 2021

Faglært

Er du uddannet inden for et bestemt område vil du i princippet være faglært. Tidligere i historien var det normalt at uddannelse foregik ved et såkaldt lærlingesystem, hvor en mester i et fag lærte sin viden og kunnen fra sig til en lærling. Havde man ikke modtaget undervisning fra en mester, så var man ufaglært, hvilket påvirkede den løn man kunne få betydeligt. I dag har vi et fundamentalt anderledes uddannelsessystem for rigtig mange, men udtrykket faglært bliver stadig brugt i visse brancher, hovedsageligt håndværk, handel, service og industri. Lønforskellen mellem en faglært og ufaglært er ligeledes forsvundet gradvist, men der vil være andre fordele ved at have gennemgået uddannelse inden for disse erhverv.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021

Forstå din lønseddel

Når du skal modtage løn fra din arbejdsgiver får du en lønseddel, sandsynligvis elektronisk i din e-boks, hvor betingelserne for din løn er beskrevet. Det kan dog være noget uoverskueligt hvis man ikke ved hvad det er man kigge på. Herunder finder du en forklaring af nogle vigtige elementer som optræder på en lønseddel: Normtid er den normale arbejdstid i timer. Enheder vil oftest være antal timer, men kan også være andre parametre, såsom kilometer. Månedsløn er den aftalte løn for en måned ved normal arbejdstid, og omfatter også eventuel ekstra tillæg og overtid. Personalegoder dækker over omkostninger for fri internet, telefon, firmabil, sundhedssikring m.m. Pension vil ofte være opdelt i en del fra arbejdsgiver og en fra lønmodtager. ATP står for at sikre grundlæggende økonomisk tryghed i Danmark, bl.a. ved at sikre folkepension. Det lovpligtige bidrag trækkes før skat. AM-bidrag er endnu et lovpligtigt bidrag, arbejdsmarkedsbidrag, og er en procentdel af summen af din månedsløn, løn for overtid, løn for forskudt tid minus eget pensionsbidrag og ATP. A-skat trækkes fra A-indkomsten, hvilket er summen af din månedsløn, løn for overtid, løn for forskudt tid minus eget pensionsbidrag, ATP og AM-bidrag. Feriepenge til fonden er et overblik over de optjente feriepenge til Lønmodtagernes Feriemidler. Løntræk efter skat kan f.eks. inkludere en frokostordning eller betaling til en personaleforening. Konto eller NemKonto viser den bankkonto hvor lønnen overføres til. Disp. dato er den dato hvorpå din løn står til rådighed på kontoen. Beløb er det beløb som bliver indsat på din bankkonto. Disse ting kan stå på din lønseddel på forskellige måder, men vil som regel være der et sted, under forskellige felter eller navne.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021