• Nyhed | Brug Jobordbogen til at blive klogere på jobsøgning •
Luk
Danmarks nye jobportal
Menu
Illustration af mand der banker søm i hånden

Kurser for ledige

Hvad betyder det?

Er du ledig og dagpengeberettiget så kan du muligvis få bevilget et 6-ugers uddannelsesforløb, kendt som kurser for ledige eller jobrettet uddannelse. Kurser for ledige er korte uddannelsesforløb som skal styrke dine muligheder for at komme i arbejde. Du skal i udgangspunktet have været ledig i 5 uger for at kunne starte uddannelse, men der er undtagelser hvis kurset giver særligt gode jobmuligheder. De kurser som udbydes kan enten stå på den landsdækkende eller regionale positivliste, og du skal være på positivlisten for at være berettiget til et kursus. Der er forskellige krav for de to lister. Ønsker du at tage et kursus fra den landsdækkende positivliste, så skal du være medlem af en a-kasse, være fuldt dagpengeberettiget og ikke have en uddannelse over erhvervsakademi niveau. Når du har været ledig i 5 uger, har du 9 måneder til at have overstået kurset, eller 6 måneder hvis du er under 25 år. Reglerne for de regionale positivlister er færre, da de er for alle ledige uanset uddannelsesbaggrund og i hele ledighedsperioden. Du skal dog stadig være medlem af en a-kasse, fuldt dagpengeberettiget samt tilknyttet jobnet.dk. Kurset bevilges af dit jobcenter, og du kan vælge kurser alt efter den region du bor i. Bliver du bevilget en jobrettet uddannelse får du stadig udbetalt dagpenge, og du er frataget de krav der ellers er gennem dit jobcenter i de 6 uger. Du skal dog stadig takke ja, får du tilbudt et job i perioden.

Sidst opdateret
September 28, 2021
Defineret af Arbejd.coms
Magnus Villumsen
Content Creator
Relaterede begreber

Faglige kompetencer

Dine faglige kompetencer er de evner og egenskaber, som du har tilegnet dig gennem uddannelse eller erhvervserfaring. Hvor ens personlige kompetencer ofte er mere overordnede og indadvendte, så er faglige kompetencer konkrete og ikke på samme måde definerende for hvordan du er, men for hvad du kan. Kan du programmere i Java, er det en faglig kompetence, uanset om du har lært det gennem din uddannelse, et arbejde eller i din fritid. En faglig kompetence kan godt være mindre konkret dog, f.eks. gode skrive- eller kommunikationsevner. Når du sender en ansøgning til en stilling, så sørg for at nævn alle de faglige kompetencer du besidder, som kunne være relevante i forhold til faget. Nogle gange kan man godt vinkle en kompetence til et bestemt fag, eller jobopslag, selvom at du ikke har en direkte sammenhæng. Har du læst design inden for modefaget, kan du helt sikkert vinkle det til at være en fordel, skulle du søge en stilling som møbelsnedker, selvfølgelig udover at have de fornødne evner.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021

Jobsøgningsstrategi

Når du er ledig og søger job, så er det utroligt vigtigt at være struktureret, motiveret og have en overordnet strategi for hvordan man tilgår jobsøgningen. Det handler nemlig ikke bare om, at man skal finde et job. Det handler om at man skal finde det rigtige job, og det har man lige præcis tid til at finde ud af, hvad er, når man er ledig. Det kan både være hårdt at være jobsøgende, da man vil opleve afslag og nederlag, og det kan være svært at finde motivation. En måde hvorpå at man bedst muligt tackler den udfordring det er at søge arbejde, er ved at lægge en plan. Se det som et arbejde, hvor du har tidspunkter på dagen hvor du søger, og sætter deadlines og krav til din søgning, f.eks. hvor mange jobsamtaler du vil komme til på en måned. Derudover er det en god idé at starte ud med at brainstorme på dine drømmejobs, kortlægge dine faglige og personlige kompetencer, samt skrive ned hvilke værdier du vægter højt når du skal vælge en arbejdsplads. På den måde kan du find en balance mellem hvad du drømmer om og hvad der er realistisk, og på den måde være klar over hvad du søger. Husk at hold øje med hvad din fagforening og a-kasse tilbyder af hjælp, for der vil ofte være ressourcer, events, workshops m.m. fokuseret på netop at skabe din egen jobsøgningsstrategi.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021

A-kasse

En arbejdsløshedskasse eller a-kasse, som det oftest kaldes i folkemunde, er en organisation der sikrer dig økonomisk i tilfælde af arbejdsløshed. A-kasser er ofte tilknyttet fagforeninger, og de sikrer vejen til at du kan få udbetalt dagpenge, og herved undgår at komme på kontanthjælp. At være medlem af en A-kasse er din sikring og tryghed på et til tider skiftende og usikkert jobmarked. Det er desuden langt mere favorabelt økonomisk at være på dagpenge end kontanthjælp. For at få udbetalt dagpenge af en A-kasse skal du have været medlem i et år, have arbejdet i minimum 52 uger inden for de seneste 3 år (med mindre du er nyuddannet), være til rådighed på arbejdsmarkedet og være aktivt jobsøgende. A-kasser er desuden gratis for studerende, og tilbyder ofte relevante kurser til dens medlemmer.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021