• Nyhed | Brug Jobordbogen til at blive klogere på jobsøgning •
Luk
Danmarks nye jobportal
Menu
Illustration af mand der banker søm i hånden

Faglige kompetencer

Hvad betyder det?

Dine faglige kompetencer er de evner og egenskaber, som du har tilegnet dig gennem uddannelse eller erhvervserfaring. Hvor ens personlige kompetencer ofte er mere overordnede og indadvendte, så er faglige kompetencer konkrete og ikke på samme måde definerende for hvordan du er, men for hvad du kan. Kan du programmere i Java, er det en faglig kompetence, uanset om du har lært det gennem din uddannelse, et arbejde eller i din fritid. En faglig kompetence kan godt være mindre konkret dog, f.eks. gode skrive- eller kommunikationsevner. Når du sender en ansøgning til en stilling, så sørg for at nævn alle de faglige kompetencer du besidder, som kunne være relevante i forhold til faget. Nogle gange kan man godt vinkle en kompetence til et bestemt fag, eller jobopslag, selvom at du ikke har en direkte sammenhæng. Har du læst design inden for modefaget, kan du helt sikkert vinkle det til at være en fordel, skulle du søge en stilling som møbelsnedker, selvfølgelig udover at have de fornødne evner.

Sidst opdateret
September 28, 2021
Defineret af Arbejd.coms
Magnus Villumsen
Content Creator
Relaterede begreber

CV

Et CV er en oversigt over dine professionelle erfaringer, kompetencer og de vigtigste informationer vedrørende dig skåret ned til én side. “Curriculum Vitae” som betyder livsforløb er internationalt kendt som et CV, og det er en absolut nødvendighed for at kunne søge arbejde. De fleste jobopslag vil kræve en motiveret ansøgning, men nærmest alle vil kræve at du medsender et CV. 80% af arbejdsgivere kigger på dit CV før de kigger på din ansøgning, og derfor er det vigtigt at du lægger god tid i at udarbejde et skarpt CV. Når en arbejdsgiver ser dit CV igennem, så er det for hurtigt at vurdere om du reelt set har de påkrævede kompetencer, erfaringer og den rigtige baggrund til jobbet. Du kan sagtens lave dit CV specifikt til et jobopslag, men det er meget vigtigt at du kan stå inde for alt indhold i dit CV. Derudover skal du huske at have hele din professionelle baggrund afspejlet i dit CV. Selv hvis du kun har haft et tidligere job i et par måneder, eller har haft et vikariat, er det vigtigt at have med i dit CV. Der er ikke én perfekt opskrift på et godt CV, men der findes mange ressourcer og skabeloner online som kan hjælpe dig med at udforme det. Generelt vil det være naturligt at dit CV indeholder følgende: Personlige kontaktinformationer (navn, adresse, telefonnummer, email osv.), erhvervserfaring (inklusiv ansvarsområder og rolle i virksomheden), uddannelse (herunder efteruddannelse, beståede kurser, certifikater m.m.), sprogkundskaber og it-færdigheder. Med et skarpt CV vil du blive taget i betragtning til betydeligt flere ledige stillinger.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021

Certifikat

Et certifikat er dit bevis på at du besidder visse kompetencer eller evner. Et certifikat er altså en fysisk eller digital attest som dokumenterer din kunnen inden for et bestemt område. Dokumentet kan være nødvendigt for at du kan påtage dig visse opgaver, og det kan derfor være vigtigt at vedhæfte et relevant certifikat i en jobansøgning. Certifikater vil ofte opnås gennem færdiggørelse af et kursus eller anden form for uddannelsesforløb. Et eksempel på et certifikat kunne fx være et truckcertifikat.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021

Kandidatgrad

En kandidatgrad får man efter at have færdiggjort en videregående uddannelse på to år, svarende til 120 ECTS point på et universitet. En kandidatuddannelse er en forskningsbaseret fuldtidsuddannelse, som har til øje at videreudvikle de kompetencer som man får er tilegnet på en bacheloruddannelse. Af den grund vil det kræve en relevant færdiggjort bachelorgrad, at blive optaget på en kandidatuddannelse. En relevant professionsbachelor eller uddannelse fra udlandet med tilsvarende niveau, kan ligeledes give adgang til en kandidatuddannelse. Der findes også enkelte kandidatuddannelse på tre år, f.eks. medicin. Med en færdiggjort kandidatgrad er du i stand til at påtage specialiseret arbejde eller forske videre gennem en ph.d. I rigtig mange brancheområder er det forventet at du har en kandidatgrad, hvis du søger ansættelse. Har du derfor en bachelorgrad, er det en god idé at undersøge hvilke kandidatuddannelser der er tilgængelige på diverse danske universiteter, bl.a. Københavns Universitet, ITU, DTU, RUC. Du kan læse om kandidatuddannelserne på det respektive universitets hjemmeside.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021