• Nyhed | Brug Jobordbogen til at blive klogere på jobsøgning •
Luk
Danmarks nye jobportal
Menu
Illustration af mand der banker søm i hånden

Ufaglært

Hvad betyder det?

Har du ikke færdiggjort en uddannelse udover den almene skolegang, så er du ufaglært. Ufaglært står i kontrast til at være faglært hvilket betyder at du er uddannet indenfor dit fag. Udtrykket stammer fra det gamle lærningesystem, hvor en ufaglært ikke havde stået i lære ved en mester. I dag kræver de fleste jobs en form for uddannelse, men i princippet kan en ufaglært ansættes på samme vilkår og løn som en faglært. Betegnelserne bruges stadig oftest inden for håndværks-, handel-, service-, og industrifagene.

Sidst opdateret
October 12, 2021
Defineret af Arbejd.coms
Magnus Villumsen
Content Creator
Relaterede begreber

Faglært

Er du uddannet inden for et bestemt område vil du i princippet være faglært. Tidligere i historien var det normalt at uddannelse foregik ved et såkaldt lærlingesystem, hvor en mester i et fag lærte sin viden og kunnen fra sig til en lærling. Havde man ikke modtaget undervisning fra en mester, så var man ufaglært, hvilket påvirkede den løn man kunne få betydeligt. I dag har vi et fundamentalt anderledes uddannelsessystem for rigtig mange, men udtrykket faglært bliver stadig brugt i visse brancher, hovedsageligt håndværk, handel, service og industri. Lønforskellen mellem en faglært og ufaglært er ligeledes forsvundet gradvist, men der vil være andre fordele ved at have gennemgået uddannelse inden for disse erhverv.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021

Brancheområde

Et brancheområde er en bred betegnelse for en branche med flere forskellige beskæftigelser. Et eksempel på et brancheområde kunne være offshore, hvor man inden for det brancheområde kan arbejde som teknisk manager, maskinmester, ingeniør eller driftsteknolog. Et brancheområde er altså et område hvor der eksisterer flere kompetencer. De gængse brancheområder er: Akademisk arbejde Bygge & Anlæg Design, formgivning & grafisk arbejde Elever Hotel, restauration, køkken, kantine Industriel produktion It & teleteknik Jern, metal & auto Kontor, administration, regnskab & finans Landbrug, skovbrug, gratneri, fiskeri & dyrepleje Ledelse Medie, kultur, turisme, idræt & underholdning Nærings- & nydelsesmiddel Pædagogisk, socialt & kirkeligt arbejde Rengøring, ejendomsservice & renovation Sundhed, omsorg & personlig pleje Tekstil & beklædning Træ, møbel, glas & keramik Transport, post, lager- & maskinførerarbejde

Se definitionen
Sidst opdateret
October 12, 2021