• Nyhed | Brug Jobordbogen til at blive klogere på jobsøgning •
Luk
Danmarks nye jobportal
Menu
Illustration af mand der banker søm i hånden

Ungarbejder

Hvad betyder det?

Unge under 18 år bliver som regel kategoriseret som ungarbejdere, og der gælder særlige regler for ansættelse af børn og unge. Skoleelever under 13 år må som udgangspunkt ikke udføre arbejde for en arbejdsgiver. Derudover må unge under 18 generelt ikke arbejde med diverse stoffer med risici, store løft eller med maskiner som bestemmer arbejdstempoet. Der er flere begrænsninger for arbejdstiderne som børn og unge under 18 må arbejde i, samt hvor mange timer de må arbejde. Det afhænger både af alder, men også hvorvidt de går i skole. Se alle de specifikke regler på Arbejdstilsynets hjemmeside, at.dk.

Sidst opdateret
October 12, 2021
Defineret af Arbejd.coms
Magnus Villumsen
Content Creator
Relaterede begreber

Arbejdsvilkår

Arbejdsvilkår er et bredt begreb der omfatter arbejdsforhold og løn. Det er de generelle vilkår som du som arbejdende er underlagt, både økonomisk, fysisk, psykisk og socialt. Fagforeninger har historisk set været drivkraften for at forbedre de arbejdendes arbejdsvilkår, men i dag er en del af de vilkår sikret lovmæssigt. Ændringer i dine arbejdsvilkår skal altid varsles i god tid af din arbejdsgiver.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021

Arbejdsforhold

Arbejdsforhold er en samlet betegnelse for de vilkår du som ansat har på en arbejdsplads. Det er alt fra arbejdsmiljø, til arbejdstid, til aflønning. Ved gode arbejdsforhold er du sikret en god og fair løn, ansvarsområderne er organiseret og uddelt på en måde hvor alle er tilfredse, omgivelserne er behagelige og ikke skadelige for dig, arbejdstiden er rimelig, og der er en god balance i magtforholdet mellem arbejdsgiveren og de ansatte. Hvis arbejdsforholdene ikke lever op til ens forventninger, skal man først tage en snak med arbejdsgiveren omkring det, men hvis det ikke løser problemet, er det her at din fagforening står til rådighed.

Se definitionen
Sidst opdateret
September 28, 2021